Četverogodišnji strukovni programi za stjecanje srednje stručne spreme i programi prekvalifikacije za zanimanja:

Spisak zanimanja

Ekonomski tehničar
Svaka veća firma ima zaposlenog barem jednog ekonomskog tehničara, a manje firme moraju imati angažovanog knjigovođu koji vodi prihode i rashode firme. Ekonomski tehničari obavljaju knjigovodstvene poslove analitike kupaca i dobavljača, materijalnog knjigovodstva, knjigovodstva osnovnih sredstava, bankarskog knjigovodstva, pogonskog knjigovodstva. Oni prate stanje finansijskih obaveza i potraživanja preduzeća. Također, obavljaju poslove platnog prometa, obračune zarada, poreza i doprinosa, blagajničke poslove. Učestvuju u poslovima kontrolora štednje i žiro računa, kontrole isplata zarada, kontrole tekućih računa, kontrole platnog prometa, kreditiranja i kontrole potrošačkih kredita u bankama.
Trgovački tehničar
Trgovački tehničari obavljaju poslove nabavke i prodaje svih vrsta roba i usluga. Knjigovodstveno prate poslovanje trgovinskog preduzeća. Izrađuju kalkulaciju nabavne i prodajne cijene roba i usluga. Ukoliko rade na nabavkama, pribremaju narudžbe, dok u prodaji primaju narudžbe za isporuku robe. Kada nastanu jednostavniji problemi pri naručivanju robe i otpremanju, trgovački tehničari ih rješavaju. U velikim trgovačkim centrima, nadziru rad trgovaca. Trgovački tehničari – komercijalisti reklamiraju proizvode i savjetuju klijente kako sa ponuđenim proizvodima mogu poboljšati svoje poslovanje.
Kozmetički tehničar
Poslovi kozmetičkih tehničara obuhvataju njegu kože lica i tijela. Kozmetičari obavljaju tretmane za kožu lica i tijela (npr. pilinzi,maske), obavljaju jednostavnije masaže, te daju uputstva klijentima kako održavati kožu. Kozmetičari također mogu raditi manikir (uređenje noktiju), pedikir (uređenje kože na petama), epilaciju i depilaciju (otklanjanje neželjenih dlačica), tretmane uklanjanja celulita, šminkanje. Mogu pronaći zaposlenje u kozmetičkim salonima, spa centrima i sl. Kozmetički tehničari moraju voditi računa o vlastitoj higijeni i higijeni prostorija i sredstava sa kojima rade. Posao koji obavljaju zahtjeva stalni kontakt sa klijentima, s toga je potrebna ljubaznost i komunikativnost.
Tehničar elektroenertetike
Tehničari elektroenergetike vrše projektiranje postrojenja, mreža i instalacija, transformatora, električnih mašina i opreme. Oni pronalaze i otklanjaju kvarove, vrše montažu, podešavanje i održavanje postrojenja, mreža i instalacija, transformatora, električnih strojeva i opreme, vrše mjerenja, kontrolu i testiranje elektroenergetskih postrojenja i uređaja. Uslovi rada u velikoj mjeri zavise o samom mjestu zaposlenja. Tehničari elektroenergetike većinom rade u dobro osvjetljenim, prozračnim prostorijama. Tehničari elektroenergetike najčešće rade u sjedećem položaju.
Medicinski tehničar
Medicinski tehničari/sestre, zajedno sa ljekarima, rade na području unapređenja zdravlja bolesnih i zdravih osoba, sprečavanja bolesti, liječenja i rehabilitacije, kao i očuvanju zdravlja. Zdravstevnu njegu obavljaju samostalno ili kao članovi zdravstvenog tima. Njihovi pacijenti su djeca, odrasli i starije osobe. Rade na vrlo različitim radnim mjestima, od patronaže do jedinica intenzivne njege. Posao obavljaju nekada samostalno, nekad u timu, a ponekad pomažu ljekarima. Radni uslovi ovise o vrsti posla, mjestu zaposlenja i ustanovi u kojoj je osoba zaposlena. Medicinski tehničari mogu raditi u dnevnim i noćnim smjenama, te vikendom i praznikom.
Tehničar drumskog saobraćaja
Tehničari drumskog saobraćaja učestvuju u planiranju, pripremi, organiziranju i kontroliranju voznog parka, posada motornih vozila, prevoza putnika i tereta. Izrađuju planove servisiranja i održavanja voznog parka. Učestvuju u izradi reda vožnje, cijena usluge putničkog i teretnog prevoza. Obavljaju administrativne poslove osiguravanja putnika i tereta. Provode snimanje saobraćajnih tokova. Planiraju postavljanje saobraćajne signalizacije, te o istoj vode evidencije. Učestvuju u uviđajima saobraćajnih nesreća. Mogu se zaposliti u stanicama za tehnički pregled vozila, špedicijama, auto školama, transportnim preduzećima i sl.
Ugostiteljsko-kulinarski tehničar
Ugostiteljsko-kulinarski tehničar dočekuje i ispraća goste, brine o adekvatnom usluživanju i prati odnos osoblja prema gostima, vrši kontrolu kvaliteta konzumacije hrane i pića, poznaje načine usluživanja gostiju, poznaje domaće i internacionalne kuhinje i razna pića i napitke te barske mješavine. Također je poželjno da poznaje bar jedan svjetski jezik. Oni vrše prijem narudžbi za sve prigodne i svečane obroke, predlažu mjere za poboljšanje kvaliteta usluga, boljeg asortimana jela, pića i napitaka i zabavnog života za goste. Svakodnevno obavljaju nadzor u prostorijama za usluživanje gostiju u pomoćnim prostorijama, te organiziraju otklanjanje uočenih nedostataka. Vode računa i o asortimanu, pravilnom rukovođenju i hlađenju pića do odgovarajuće temperature.